עברית English

נא להכיר - הודו

הודו, הדמוקרטיה הגדולה בעולם, היא פדרציה של מדינות. אוכלוסייתה מונה יותר מ-1.2 מיליארד נפש ותופסת כשישית מאוכלוסיית העולם. הודו הינה השביעית בגודלה בעולם מבחינת שטחה ושניה בגודלה בעולם בגודל אוכלוסייתה. הודו כוללת 28 מדינות ו-7 טריטוריות איחוד. אמנם נהוגות בה 18 שפות רשמיות, אך האנגלית היא השפה הרשמית שמשותפת לכל רחבי הודו. הודו מגוונת יותר מאירופה מבחינה תרבותית, לשונית ואפילו דתית. ובכל זאת, זהו מכלול אדיר שמתקיים כל כולו תחת מטריה מדינית וכלכלית אחת.
 
הציביליזציה בעמק האינדוּס, אחת הקדומות בעולם, החלה לשגשג באלף ה-3 לפנה"ס ואילו באלף שלאחריו התפשטה לצפון-מערב הודו. שבטים אַריאנים מצפון-מערב זרמו לתת-יבשת ההודית בסביבות 1500 לפנה"ס. העירוב ביניהם ובין התושבים הילידים הדְרַווידיים הוא שיצר את התרבות ההודית הקלאסית.
האימפריה המאוּרית, שהתקיימה במאות ה-4 וה-3 לפנה"ס, הגיעה לשיאה תחת שלטונו של אשוֹקָה וחלשה על חלק ניכר של דרום אסיה.

תור הזהב שהגיע עם שלטונה של שושלת גוּפְּטה (המאות ה-4 עד ה-6 לס') התאפיין בפריחה של המדע, של האמנות ושל התרבות בהודו. האסלאם נפוץ ברחבי התת-יבשת במהלך 700 שנה כשבמאות ה-10 וה-11 טורקים ואפגאנים פלשו להודו וייסדו את סולטנות דלהי.
בראשית המאה ה-16 ייסד הקיסר באבּוּר את השושלת המוּגולית ששלטה על הודו יותר מ-3 מאות.

ראשוני חוקרי הארצות האירופאים הגיעו להודו במהלך המאה ה-16. בתחילת המאה ה-19 הפכה בריטניה לכוח הפוליטי הדומיננטי בתת-יבשת. לצבא ההודי הבריטי היה תפקיד מרכזי בשתי מלחמות העולם.
התנגדות לא-אלימה בעיקרה נגד השלטון הבריטי, שהונהגה בידי מוֹהַנדאס גנדי וג'ווהרלאל נֶהְרוּ הביאה בסופו של דבר לעצמאותה של הודו בשנת 1947. אך אירוע זה גרר אחריו גל אלימות עקוב מדם על רקע המתיחות בין בני דת ההינדוּ (הרוב) והמוסלמים. גל האלימות הביא להפרדה של התת-יבשת וליצירתן של שתי מדינות נפרדות, הודו ופקיסטן. אך ההפרדה לא הביאה לשלום ושקט,  עם קבלת העצמאות התחוללו בין שתי המדינות שלוש מלחמות, האחרונה שבהן בשנת 1971. בסופה שלו זו הופרדה מזרח פקיסטן מבנגלדש שהפכה למדינה נפרדת.

במרוצת השנים סבלה הודו מהמתיחות בין בני הינדו למוסלמים, וזו באה לידי ביטוי בגלי אלימות שגובים קורבנות רבים. בשנת 1998 ערכה הודו ניסויים בכלי נשק גרעיניים ובעקבותיה עשתה כן גם פקיסטן. בנובמבר שנת 2008 טרוריסטים שיצאו מפקיסטן ביצעו סדרה של פעולות טרור מתואמות במומבאי (בומבי), בירתה הכלכלית של הודו.

בשנת 2011 קיבלה הודו מושב במועצת הביטחון של האו"ם במושב 2011-12.
למרות בעיות קשות ואתגרים כבירים כדוגמת פיצוץ אוכלוסין, פגיעה סביבתית, עוני גדול ושחיתות מרובה, צמיחתה המואצת של הודו מביאה לעליית כוחה בזירה הבינלאומית הפוליטית והכלכלית.

להודו ממשל פדרלי,אך לממשל המרכזי כח רב יותר מאשר למדינות המרכיבות אותו.הפרלמנט ההודי מורכב משני בתים, הבית העליון והבית התחתון. הכח הביצועי הינו בידי הקבינט שבראשו ראש ממשלת הודו. הנשיא מעורב במינוי שרים אך מעבר לכך תפקידו טקסי בלבד.

כלכלת הודו היא כנראה הבולטת ביותר מבין השווקים המתעוררים. המדינה מצויה בשנים האחרונות בתנופת צמיחה אדירה (ממוצע מאז שנת 2000 ועד היום: 7.37%), ונהוגה בה כלכלת שוק פתוח. כוח העבודה בהודו מונה כחצי מיליארד נפש.

עיקר כלכלת הודו מתבססת על הענפים הבאים:
חקלאות: מעסיקה כחצי מכח העבודה אך תרומתה לתל"ג כ-15%.כ-60% משטחה של הודו ראוי לעיבוד חקלאי אך חלקים גדולים ממנו אינם מעובדים.

תעשיה:  מעסיקה כ-15% מכוח העבודה אך תרומתה כ-30% מהתמ"ג. עיקר התעשיה הינה בתחומי הרכב,טקסטיל,מתכת וכימיקלים

שרותים: מועסקים כ-35% מכוח העבודה ותרומתה כ-60% מהתמ"ג. חלק נכבד מענף השרותים קשור לתחום המיחשוב ומיקור חוץ.

תיירות: תחום מתפתח, בשנת 2010 בקרו בהודו כ-18 מליון תיירים זרים ומספר זה גדל, בנוסף קיימת תיירות פנים שבשנת 2010 מנתה כ-740 מליון תיירים פנימים. ההכנסות מענף התיירות עולות על מאה מיליארד דולר.

מעמד הביניים בהודו, שמצוי בצמיחה מואצת ותמידית, כולל כ-45 מיליון בתי אב, יותר מ-20% מאוכלוסיית הודו, גדול יותר מהמעמד המקביל לו בארצות הברית. התחזיות הן שמעמד הביניים בהודו יכפיל את עצמו תוך כ-15 שנים. התנופה הזאת מתבטאת בתחומים רבים: שוק הקניונים והנדל"ן, שוק הסלולר (כ-8 מיליון מנויים חדשים מדי חודש), כוח הקנייה ושפע המוצרים בשוק. בני מעמד הביניים מרוויחים למעלה מ-1000$ לחודש, מה שמאפשר להם לקחת משכנתא ואף להחזיק מכונית.ההכנסה השנתית לנפש היא כ-1200 $ אך כ- 40% מהאוכלוסיה מצויים מתחת לקו העוני.

בעשרים השנים האחרונות כ-400 מיליון הודים טיפסו מעל קו העוני. בקצב הצמיחה הנוכחי צפויים להצטרף אליהם תוך עשרים שנה עוד כ-300 מיליון בני אדם.
התנופה בהודו באה לידי ביטוי גם בהשכלה ובהכשרה המקצועית. לדוגמה, מדי שנה מסיימים 150,000 הודים לימודי הנדסה באוניברסיטה. המוניטין של אנשי מחשבים והיי-טק הודים ידוע בכל העולם, ובשנים האחרונות יש מגמת חזרה של אקדמאים ממוצא הודי חזרה לארצם מארה"ב ומבריטניה. הללו מוצאים את מקומם בבירות הטכנולוגיה ההודיות כדוגמת בנגלור, פּוּנה והיידראבד.
גם באחוזונים העליונים יש להודו מה להציע: הכנסתן של למעלה ממיליון משפחות גבוהה מ-100,000 דולר בשנה, ואילו הודו מתפארת בכ-27 מיליארדרים, ששלושה מהם נמנים, לפי פורבס, עם עשרת עשירי עולם.
 
 

 

 
ממשלת הודו מעונינת בהשקעות זרות בתחום אנרגיה נקיה ומתחדשת
[לידיעה המלאה]
ממשלת הודו תעודד השקעות עד 100 מיליארד דולר בתחום יצור רכיבים
[לידיעה המלאה]
ועדה ממשלתית הודית אישרה הקמת 15 מגה פארקים לתעשית המזון.
[לידיעה המלאה]
משרד התמ''ת ומשרד האוצר יצאו בתוכנית לעידוד המסחר עם הודו
[לידיעה המלאה]
בני אושמן בראיון ל''שער התעשיה'': '' הכניסה להודו לא תוכל להיעשות בצורה חובבנית''
[לידיעה המלאה]
כתבה חדשה מאת בני אושמן - כיצד להביא לפריצת דרך בפעילות עם הודו
לקריאת הכתבה המלאה לחץ על ...
[לידיעה המלאה]
חברה הודית בתחום האבטחה מחפשת שותף ישראלי
חברה הודית מצליחה בתחום האבטחה מחפשת שותף ישראלי המייצר מוצרי אבטחה ו- HLS ...
[לידיעה המלאה]